loading

İstasyonlar dönüşüyor

Her gün yaklaşık 8 milyon kişinin ziyaret ettiği akaryakıt dağıtım istasyonlarında dönüşüm başladı. Sektörde düşen kârlılıklar akaryakıt dağıtım firmalarının rekabetini istasyonlara taşıdı. Alanında önde gelen markalarla işbirliği yapan şirketler, istasyonları adeta birer alışveriş merkezine çeviriyor.

Büyüklüğü 130 milyar lirayı aşan akaryakıt sektörü Türkiye’nin en rekabetçi sektörlerinden biri. Son beş yıldır ortalama yüzde 7 büyüyen sektörde 100’ü aşkın akaryakıt firması bulunuyor. Bu firmalara ait 13 bin petrol ve 10 bini aşkın LPG istasyonu var.

Sektör Almanya ve İtalya’dan sonra Avrupa’nın en büyük üçüncü bayi ağına sahip. Bu 13 bin noktada günlük yaklaşık 4 milyon araca hizmet veriliyor ve akaryakıt istasyonlarını her gün yaklaşık 8 milyon kişi ziyaret ediyor.

YAŞAM ALANI HALİNE GELDİ
Milyonlarca kişiye dokunan akaryakıt dağıtım sektörü son birkaç yıldır ciddi bir değişim sürecinden geçiyor. Sektörde düşen kârlılıklar akaryakıt dağıtım firmalarını akaryakıt dışında farklı hizmetler vermeye yönlendirdi.

7/24 açık perakendeci olmanın avantajını kullanan şirketler istasyonlarda adeta birer yaşam alanı yaratmaya başladı. İstasyonlar özellikle yakıt alımı dışında market, kahve, atıştırma, oto yıkama gibi başka ihtiyaçları da giderebilecek şekilde tasarlanıyor.

Shell’in yaptığı bir araştırmaya göre, bir saatten uzun yolculuk yapan tüketicilerin yüzde 77’si yemek yeme veya atıştırmalık yiyecek alma ihtiyacı duyuyor.

Artan rekabet ortamında ayakta kalmaya çalışan şirketler de istasyonlarda yeme-içme mekanlarından internete kadar pek çok farklı hizmet veriyor. Sektörün büyük oyuncuları Opet, Shell, Aytemiz gibi şirketler bunun için alanında öncü Divan, Kahve Dünyası, Starbucks gibi yeme-içme markalarıyla işbirliği yapılıyor.

Akaryakıt dağıtım şirketleri, teknolojiyi etkin biçimde kullanarak farklı çözümler de geliştiriyor. Elektrikli otomobiller için hızlı şarj üniteleri, ücretsiz internet gibi hizmetler veren yeni nesil akaryakıt istasyonları insanların daha fazla vakit geçirebilecekleri noktalar haline geliyor.

MİGROS İLE ANLAŞTI
Petrol Ofisi, bin 700’ü aşkın istasyonunda yolculuk sırasında ortaya çıkabilecek farklı ihtiyaçları karşılamaya yönelik çözümler sunuyor. Şirket, Migros ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi.

Seçilmiş Petrol Ofisi istasyonlarındaki marketlerin işletmesini devralan Migros, Türkiye’de akaryakıt istasyonlarında hizmet veren ilk market zinciri oldu. Tüketicilerin akaryakıt alırken market alışverişlerini de kolaylıkla yapmalarına olanak sağlayan bu işbirliği kapsamında artık belirli Petrol Ofisi istasyonlarında, Migros’un pratik mağaza formatı olan MigrosJet (MJet) mağazaları hizmet veriyor.

Şu an için 109 noktada MJet mağazası bulunuyor. Petrol Ofisi CMO’su Beril Alakoç, sürdürülebilir bir büyüme stratejisi çerçevesinde daha birçok noktada müşterilerle buluşmayı hedeflediklerini söylüyor.

Petrol Ofisi’nin Alman menşeili Tchibo ile de hem kahve hem de gıda dışı ürünleri kapsayan bir anlaşması var. Şirket, önemli bakery firmalarından biri olan La Lorraine ile işbirliğiyle yaparak da fırından yeni çıkmış sıcak ürünler sunmaya hazırlanıyor.


Etiketler: